Politiet får massiv kritik i Louise Borglit-sagen

I en ny dokumentar på discovery+ og Kanal 5 bliver der rejst kritik af politiets efterforskning i snart seks år gammelt drab på højgravid kvinde.
I sæson 2 af den populære true-crime serie ‘Nogen ved Noget’ stiller journalisterne Bo Norström Weile og Jesper Vestergaard Larsen skarpt på Københavns Vestegns Politis efterforskning af drabet på højgravide Louise Borglit i 2016. I deres undersøgelse af sagen finder de frem til en række ting i efterforskningen, som bliver genstand for kritik fra flere førende eksperter.
De to journalisters undersøgelse indledes med et tip fra en kilde, som giver dem navnet på en 28-årig mand, der ifølge kilden er politiets hovedmistænkte. Kilden fortæller, at der er begået en række fejl i efterforskningen, som gør, at politiet i fem et halvt år ikke har kunnet opklare drabet.
Tidligere efterforskningsleder: Sagen kunne have været opklaret tidligere
Tippet sender de to journalister på sporet af flere væsentlige ting omkring efterforskningen, som er højst tvivlsomme. Blandt andet finder de ud af, at politiet allerede få timer efter drabet blev begået, fik flere henvendelser fra naboer, der henledte deres opmærksomhed på den person, som her små seks år senere er sigtet i sagen.
Det kommer desuden frem, at politiet havde fat i den mistænkte på drabsaftenen, men undlod at tage ham med til undersøgelse og afhøring.
Det var en klar fejl, mener tidligere kriminalkommissær og souschef i Rejseholdet, Kurt Kragh: “Ud fra det vi ved i dag, så har det jo været helt afgørende - man kunne have opklaret den der."
Fire dage efter drabet fik Københavns Vestegns Politi en henvendelse fra klinikchefen på Psykiatrisk Center Ballerup, der gjorde opmærksom på, at den nu sigtede passede på signalementet, som et vidne havde givet af en formodet gerningsmand samt at han havde en mistænkelig adfærd. På baggrund af drabsmistanke fik Københavns Vestegns Politi en retskendelse til at ransage hans lejlighed og kælderrum. I dokumentarserien kommer det frem, at ransagningen varede i 27 minutter. På bopælen observerede efterforskerne flere knive og beklædningsgenstande, men de undlod at tage noget med.
"Det kunne meget vel være, at man kunne have opklaret den her sag, inden for de første fire dage, hvis man havde gennemført den her ransagning ordentligt," siger Kurt Kragh videre i programmet og fortsætter: “en ransagning, som er så kortvarig, det er ikke en ransagning, det er en besigtigelse.”
Politiet erkender at have undladt at sikre DNA-bevismateriale
Tidligere retsmediciner Jørgen Lange Thomsen siger i dokumentarserien, at politiet med fordel kunne have foretaget DNA-undersøgelser af den mistænktes tøj og sko samt taget DNA-prøver fra hans hud. Det ville have påvist, om den mistænkte havde Louise Borglits DNA på sig.
To år efter drabet, da den sigtede 28-årige mand sad fængslet for en anden grov forbrydelse, anmodede politiet om en kendelse til at ransage den sigtedes fængselscelle og flyttekasser på et opbevaringslager. I begrundelsen for anmodningen skriver politikredsen: "Baggrunden for den fornyede anmodning om ransagning er, at politiet ved den første ransagning undlod at sikre genstande til tekniske undersøgelser, herunder beklædning og knive."
“Det er en ren tilståelsessag, at politiet har forsømt deres forpligtelser i den her forbindelse,” siger Peter Secher, der er forsvarsadvokat og tidligere anklager. Han vurderer, at den kniv gerningsmanden brugte, samt det tøj han havde på, udgør de centrale spor i sagen. Begge dele er aldrig blevet fundet af politiet.
“Hvis man allerede den 8. november - altså fire dage efter - er ude og ransage, og man i den forbindelse forsømmer at tage lige præcis knive og beklædningsgenstande med ind til undersøgelse, så er det jo en sag, der er nærmest umulig at opklare,” siger Peter Secher og fortsætter: “Politiet har lavet en eklatant brøler ved at undlade at sikre genstande til teknisk undersøgelse i forbindelse med ransagning hjemme hos ham.”
Journalisterne finder ud af, at politiet kort efter drabet slap den mistænkte, hvorefter han gik ud og begik ny kriminalitet i form af grov vold, røveri og drabsforsøg mod en ekskæreste, som i dag er mærket for livet.
Fire måneder efter, at Bo og Jesper i forbindelse med programmet Nogen Ved Noget indledte deres undersøgelse af den 28-årige, valgte Københavns Vestegns Politi at rejse sigtelse mod ham. Det sker efter, at politiet har haft en hemmelig agent inde i fængslet.
Onsdag den 31. august får første og andet afsnit af “Nogen ved noget om Louise Borglit” premiere på discovery+, og første afsnit sendes på Kanal 5. Samme dag er der også premiere i Norge, Sverige og Finland. De følgende afsnit vil blive tilgængelige ugentligt.
Københavns Vestegns Politi er blevet forelagt kritikken, der rettes mod dem i programmerne. De har ikke ønsket at stille op til interview eller kommentere programmets indhold, da der er tale om en verserende straffesag.